Tuesday, 21 February 2012

Alpa...

Ahad lepas ada sambutan ulang tahun ke lima Klinik Menara kat area rumah kitorang ni. Diorang buat free tests dan event untuk kanak-kanak sekali, jemput Upin Ipin datang... Budak-budak pun apa lagi, melompat-lompatlah nak ke sana... Kitorang ni pun tak terkecuali, dipaksa oleh Qiqie untuk ke sana... Hehehee... Dapatlah satu goodie bag sebab Qiqie menang dalam salah satu games diorang.. :)

Sementara Qiqie dok leka dengan Upin Ipin, si badut dan aktiviti-aktiviti lain, kami pun pergi la buat free tests yang disediakan... Nak buat blood test tak boleh sebab kena puasa dulu... Huhuhu... So pergi la tests yang lain-lain tu... Memula gi check BMI, hmmmm... BMI ok.. 
Lung function test pun ok... Alhamdulillah...
  
Cuma yang tak ok nya ialah tekanan darah agak tinggi dan juga bone scan... Errr... Apasal pulak tinggi ni...? Ada kena mengena ke dengan sakit kepala yang dah dekat 3 minggu tak hilang ni... Huhuhu... Pastu buat bone scan pulak... Alamak ehhhh.... Mamat yang buat scan tulang tu cakap... Result akak ni teruk juga ni... Sikit lagi nak kena osteoporosis ni... Huhuhuhu... Takuuuuttttt....!!!
Tu laa kita ni kadang-kadang lalai dan alpa dalam menjaga kesihatan diri sendiri... Nak harap buat medical check up selalu.. Errrr...  Last sekali check up pun 8-9 tahun dulu masa pregnantkan Qiqie.. Pastu takde dah... Huhuhu... Dah jadi macam ni, barulah terkial-kial nak makan kalsium dan minum Anlene... Harap-harap usaha ni masih belum terlambat... Huhuhuu.... Kepada anda semua, rajin-rajinlah buat medical check up.. Amalkan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang. Kalau dapat amalkan exercise, lebih baik... Beringat sebelum kena... Peringatan kepada diri sendiri dan keluarga juga...
*All images are courtesy from Google search.

9 comments:

  1. betul idun, jangan ingat badan tak rasa sakit, maka semuanya pun ok.. umur makin meningkat, makan tak jaga, aaa harus la gi cek tengok.. huhu.. akak pun risau gak nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak ana... kita ingat one sweet day nak gi check darah gak la.. Takut la dah semakin 'muda' ni, tahap gula dan kolestrol caner pulak.. adeiii... tu belum masuk check up utk sakit puan yg lain... huhuhu..

      Delete
  2. salam, sy baca komen awk di blog sy, mmm mmg betul ape awk cakap tu, sebenarnya jadi housewife kat M'sia kan, masalah nye bukan ngan org luar sgt, tapi ngan family sndiri, in law la maksud sy, mak mertua yg fikir kita mengabiskan duit anak die.. huhu.. jadi life kat oversea ni best sbb sy tak perlu hadap semua tu :) tapi x pe la, tempoh bertahun kat sini sy guna utk bnyk brdoa mintak balik nnt semua nye mudah utk sy :) awk jugak bnyk brdoa ok :) by the way, sori komen x de kena mengena ngan entry haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm fauzana... hehehe.. xpe, xde kena dgn entry pon.. kengkawan punya psl xde masalah... hihihi sama2 kita berdoa kita x dipandang rendah lg eh.. hidup surirumah yg ada degree..! hehehehe..

      Delete
  3. Selagi kita tak buat check up sebegini, kita tak tahu apa yang berlaku dalam badan kita kan. Adakalanya kita nampak sihat je kat luar tapi bila check, ada pula sakit itu dan ini kan.

    Puteri ni memang liat nak check...sebab tak suka makan ubat...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita puteri...hehehe.. akak ni sbb dah menghampiri keadaan kritikal, baru ler terkedek-kedek nak cari supplement... huhuhu...

      Delete
  4. Hmm..tu ler.. skrg nie kena mengharapkan makanan tambahan laa..iye hormon badan pun dah makin kurang.. jadi ke beringat laa.. kalau tak cepat jer tulang reput..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Peringatan kpd semua wanita juga...

      Delete
  5. yup.. kena selalu buat check up kan barulah tahu sihat ke idak kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...