Thursday, 5 April 2012

Bila Hati Gundah Gulana...

Dalam hidup ini kita memang tidak dapat lari daripada kesedihan...Walau sesukar mana pun musibah yang datang, kita sebagai hambaNYA perlu tabah dan redha dalam menghadapi segala dugaan dalam hidup ini..

Ingin saya kongsikan di sini pengalaman saya... Mana tahu dengan izinNYA mungkin juga dapat membantu anda meredakan keresahan di hati...
Saya terjumpa tentang Selawat Tafrijiyyah ini di salah satu wall di Facebook. Bila dah dengar, terdetik di hati nak cuba hafal selawat ni. Saya download nasyidnya dan masukkan kat handphone dan usb. Kereta saya myvi, ada tempat cucuk usb tu, so senanglah nak dengar selawat ni.. Mula-mula susah sikit nak hafal sebab nasyid ni agak laju.. Nak print out, printer pulak dah rosak. Saya pun salinlah kat buku nota saya by hand.. Punyalah bersemangat hehehe... Saya baca maksudnya... Sungguh best! So saya mulalah menghafalnya.. Dengar kat dalam kereta, masa masak, masa buat kerja rumah.. Boleh dikatakan sepanjang masa saya dok mendengar selawat ni sambil menghafalnya.. Alhamdulillah pada hari ketiga saya dah berjaya menghafalnya.. (Otak dah tua, lambat sikitlah nak menghafalnya.. Ambik masa sampai 3 hari...hehehe)
Bila dah berjaya hafal, baru saya tergerak hati nak cari fadhilat selawat ni kat internet... 

FAKTA TENTANG SELAWAT TAFRIJIYAH/NARIAH/TAFRIYYAH: 

"Ya Allah! Limpahkanlah rahmat yang sempurna dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu dan terbukanya kesempitan serta didatanginya semua hajat dan diperoleh semua pemberian serta Husnul Khatimah (sempurna akhir hayatnya) dan diturunkan siraman mendung hujan lantaran keagungan baginda. (Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda dan sahabat di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam". 

Selawat Nariyah disebut juga selawat "Tafrijiyyah" yang ertinya terbuka sehingga menjadi lapang. Selawat ini jika diamalkan dapat menghilangkan kesempitan dengan izin Allah SWT. Bagi seseorang yang menginginkan agar kehidupan sehariannya berjalan lancar, jauh dari gangguan dan persaingan sebaiknyalah ia mengamalkan selawat Nariyah dengan membacanya selepas solat fardhu sebanyak yang ia mampu. 

Bagi orang yang menghadapi kesempitan atau kebuntuan dalam menyelesaikan apa-apa masalah baik dalam bidang perdagangan atau di dalam menghadapi orang yang berniat jahat maka selawat ini bolehlah dibaca sehingga 4,444 kali. 

Kata Imam Addainuri Rahimahullah sesiapa yang membaca selawat ini setiap selepas solat fardhu sebanyak 11 kali yang dijadikan wirid nescaya tidak putus rezekinya dan ia akan mencapai ke derajat yang tinggi. Kata Al_Qurtubi pula sesiapa yang membaca selawat ini setiap hari sebanyak 44 kali nescaya Allah SWT hilangkan dukacitanya dan diluaskan rezekinya dan dibukakan segala peluang berkebajikan dan dikasihi oleh orang ramai. 

1. Menurut Imam Ad-Dainuri, barangsiapa membaca selawat ini 11 KALI setiap hari setiap lepas sembahyang lima waktu, REZEKInya tidak putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi. 

2. Menurut Imam Al-Qurtubi, barangsiapa membaca selawat ini 41 KALI atau 100 KALI, ALLAH akan menghilangkan segala dukacita dan dimudahkan segala urusan kehidupan. 

3. Barangsiapa membaca selawat ini 313 KALI setiap hari, nescaya akan terbuka beberapa rahsia ghaib.4. Barangsiapa membaca selawat ini 4444 KALI akan tercapai segala cita-cita dan hajat dunia dan akhirat.


Ohhh.. Bagusnya... Bisik saya dalam hati... Tapi memang betul... Lepas amalkan selawat tafrijiyyah ini, hati saya jadi semakin tenang.. Kalau sebelum ini, saya selalu susah hati, sedih dan stress dengan pelbagai masalah yang datang. Tapi kini berbeza sangat.. Memang ada masa-masanya kesedihan itu tetap terasa, tetapi saya lebih mudah untuk menerimanya.. Alhamdulillah... Ya ALLAH.. Kupanjatkan kesyukuran yang tak terhingga kepadaMU.. Subhanallah...


Lagi satu, sejak amalkan selawat ini yang saya perasan, saya mudah mendapat idea-idea positif. Urusan-urusan yang sebelum ini nampak begitu sukar dan tertangguh begitu lama, turut menjadi lebih mudah.. Kalau dulu bila saya overstress, saya sukar untuk tidur, migraine pun mulalah singgah dan kepala jadi berat, muka monyok, makan tak ada selera... Tapi sekarang ini memang terasa perbezaannya... Masalah tetap ada (dah nama pun hidup kan.. selagi hidup selagi itulah kena berusaha selesaikan masalah) tetapi saya lebih positif dan tenang... Alhamdulillah.. Sekarang saya lebih gembira dalam menjalani kehidupan saya seharian... 1 comment:

  1. 'idun,
    akak sebenarnya dah lama nak buat entri untuk 'idun tentang selawat ni.. sejak 'idun bagi akak email, cadangkan akak hafal.. masatu gak akak cari kat net download.. Alhadmulillah, esok nya akak hafal.. sejak tu setiap hari akak dok baca, jadi wirid masa tidurkan anak dalam buai.. Alhamdulillah, malam beberapa hari lepas akak hafal tu, akak dapat berita menggembirakan.. terungkai la sikit2 masalah akak.. bak kata 'idun, masalah tetap ada, tapi hati tu tenang jer.. masa tu kan 'idun, akak memang nak ucap terima kasih kat 'idun..

    now ni memang dah jadi wirid akak.. especially masa tidurkan anak dalam buai...

    Alhamdulillah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...